Japanilaisten huomioitavat ominaisuudet

Amerikkalainen kirjailija-filosofi Will Durant on kuvannut japanilaisia seuraavasti: “Japanilaiset ovat monimutkainen yhdistelmä ihmisten ominaisuuksista – heissä yhdistyy ranskalaisen henkevyys ja ylpeys, italialaisen kiivas ja taiteellinen luonne, amerikkalaisen energisyys ja kaupallisuus sekä juutalaisen yliherkkyys ja oveluus”. Tähän luetteloon voitaisiin lisätä japanilaisille mielestäni tyypillisinä ominaisuuksina ennen kaikkea saksalaisen säntillinen perusteellisuus, tarkkuus , täsmällisyys ja ehdottomuus, suomalaisen sisukkuus ja ainakin aikaisemmin yleisenä pidetty perinteinen rehellisyys, miehen sanastaan kiinni pitäminen, kiinalaisen filosofisuus ja avarakatseisuus, meksikolaisen hilpeys ja onnellisuus sekä englantilaisen muodollisuus ja ystävällisyys. Omien kokemusteni perusteella haluan korostaa japanilaisten ominaisuuksina erityisesti ystävällisyyttä, täsmällisyyttä, muodollisuutta ja perusteellisuutta.
Tavatessani ystäväpiiriini kuuluvia japanilaisia diplomaatteja, pankkiireja ja liikemiehiä sain aina hyvin avoimesti ja vakuuttavasti vastaukset tekemiini kysymyksiin. Jos olin itse kiireinen, varoin tarkasti esittämästä ongelmallisia kysymyksiä keskustelukumppanini omaa tehtäväkenttää koskevista asioista, sillä kysymyksen tekeminen saattoi synnyttää “lyhyen, 20 minuuttia kestävän johdatuksen aiheeseen”, jonka kuuntelemista olisi ollut loukkaavaa keskeyttää. Avoimien keskustelusuhteiden luominen japanilaisiin vaatii yleensä paljon aikaa ja ystävällisten suhteiden vaalimista.
Ensimmäisen kohteliaisuuskäynnin ja tutusmisvaiheen seuraavienkin tapaamisten aikana ei japanilaisen kanssa yleensä pääse keskustelemaan mielessä pyörivistä kiinnostavimmista kysymyksistä. Ennen avautumistaan ulkomaalaisille japanilainen haluaa tarkkaan tutustua vieraaseen, hänen taustaansa, perhesuhteisiinsa ja harrastuksiinsa. Vuoden tuttavuuden, yhteisten aterioiden ja vaikkapa golfin pelaamisen jälkeen saattoi avautua mielenkiintoinen ja hyödyllinen informaatiokanava, joka kasvoi ja vahvistui vuosien mittaan. Japanilainen yritysjohtaja testaa mielellään golfradalla liikekumppaninsa luonnetta. Tämä tuli mieleen, kun Tokiossa asuvien suomalaisten liikemiesten golf-kilpailuissa kuulin joskus puolen kilometrin päähän tienoon raikuvan lyönnissään epäonnistuneen pelaajan huutaessa avukseen sielunvihollista. Se ei ehkä anna parasta mahdollista kuvaa asianomaisen luonteesta. Japanissa pitkään asuneet ulkomaalaiset liikemiehet korostavat aina malttia ja pitkäjänteisen toiminnan tärkeyttä. Japanilaiset itse sanovat usein, että asioita voidaan hoitaa ja päästä edistymään vain pikku hiljaa, askel askeleelta.

Valikoituja kirjan teemoja

Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään