"Uusi talous"

Uuden talouden euforia oli huipussaan vuonna 1999. Sen herättämä ylenpalttinen riemu nosti osakkeiden hinnat tuottoihin verrattuna korkeammiksi kuin koskaan aikaisemmin. Yhdysvalloissa joidenkin osakkeiden pörssikurssit nousivat osinkoihin verrattuna miltei 100-kertaisiksi. Pörssikurssit paisuivat siten kuplaksi, jolla ei ollut enää mitään yhteyttä todellisuuteen.
Osakekurssien nousun keskeisenä selityksenä oli luulo, että tuottavuuden kasvu olisi rakenteellisesti noussut korkeammalle tasolle. Kun tuottavuuden kasvun uskottiin jatkuvan vuosi vuodelta aikaisempaa nopeammin, myös osakekurssit saattoivat nousta. Kuvitelmat pörssikurssien kasvattamasta valtavasta varallisuudesta kehittivät piirretyistä filmeistä tutun vaaratilanteen, kun korkealla ylätasangolla oleva juoksija ylittää epähuomiossa kallion jyrkänteen ja jatkaa juoksuaan kunnes katsoo alaspäin havaiten allaan syvän rotkon, jonne hän putoaa. Tällainen paniikkitilanne voi syntyä myös pörssissä pelaavalle henkilölle, joka yht’äkkiä havaitsee varallisuuttaan nostaneen ilmapallon puhke-avan. Perusteettoman korkeiksi kohonneet osakekurssit yleensä puhkeavat...
Sivut 158-164, 304

Valikoituja kirjan teemoja

’Freeter’, elämää opiskeleva nuori

On esitetty arvioita, että japanilaisten nuorten työkäyttäytymisen uusi trendi saattaa muuttaa kansakunnan lopullisesti. Tällä tarkoitetaan nuorten uusia asenteita ja muodikkaana pitämää tapaa opiskella elämää. Japanissa näistä nuorista käytetään freeter termiä. Sillä tarkoitetaan loppututkinnon suorittanutta, 1534 vuotiasta, tilapäis tai osaaikatyössä olevaa henkilöä, joka ei enää opiskele. Freeter yleensä kyllästyy nopeasti saamaansa pysyvään työpaikkaan ja ryhtyy kokeilemaan työn murheista vapaampaa elämää. Freetereitä oli tehtyjen arvioiden mukaan noin 2,5 miljoonaa vuonna 2005. Koulutuksensa päättäneistä nuorista suuri osa sanoutuu nykyään irti työpaikastaan kolmen ensimmäisen vuoden aikana: keskikoulun suorittaneista 70 , lukion päättäneistä 50 ja akateemisen loppututkinnon suorittaneistakin 30 .
Sivut 119, 133134
Lue lisää
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään