Nanoteknologia

Nanoteknologia on ala, jolla kansainvälinen kilpailu maailman johtoasemasta on jatkuvasti kiristynyt. Nano tarkoittaa etuliitteenä miljardisosaa ja se viittaa äärimmäisen pieniin mittasuhteisiin kuten nanometriin (miljoonasosamillimetriin) tai nanosekuntiin eli sekunnin miljardisosaan. Nanoteknologian tavoitteena on kehittää mahdollisimman pieniä laitteita, joita tarvitaan pienoistietokoneiden ja mikrorobottien valmistuksessa.
Nanoteknologian tutkimukseen maailmassa käytetyt varat seitsenkertaistuivat kuudessa vuodessa. Vuonna 2003 tähän tutkimukseen käytettiin noin 3 mrd USD. Yhdysvaltain tiedeneuvosto on arvioinut, että Japani käytti näistä varoista noin 800 milj. dollaria, Yhdysvallat 774 miljoonaa ja Länsi-Euroopan maat 650 miljoonaa. Yhdysvalloissa on annettu nanoteknologialle korkea prioriteettiasema. Alan japanilainen huippuasiantuntija, professori Tomoji Kawai on sanonut Yhdysvalloissa tiedettävän, että nanoteknologia on ehkä ainoa tekniikan ala, jolla Yhdysvallat ei kykene voittamaan Japania. Japani on menestynyt erinomaisen hyvin mikrokennojen, mikromoottorien ja mikronestekidenäyttöjen suunnittelussa ja rakentamisessa. Ne ovat nykyisen informaatioteknologian kolme keskeistä rakennuspalikkaa.
Sivut 76-77

Valikoituja kirjan teemoja

Elvytyspolitiikka

Deflaation vastaisessa toimenpidepaketissakin hallitus piti keskeisenä pankkien hoitamattomien lainojen nopeaa poistamista. Sitä pyrittiin edistämään mm. kiristämällä pankkien tarkastuksia ja helpottamalla edelleen keskuspankin lainaehtoja pankeille. Lainojen poistaminen uhkasi kuitenkin kiihdyttää deflaation etenemistä, sillä sen uskottiin merkitsevän myös konkurssien lisääntymistä ja työttömyyden kasvua. Lokakuussa pakettiin liitettiin muitakin toimenpiteitä, joista hallitus korosti erityisesti rakennemuutoksen tarvetta. Suunnitelmiin kuului myös verotuksen uudistaminen, kotimaisen teollisuuden ulkomaille siirtymisen hillitseminen, rahoitusjärjestelmän vakaannuttaminen ja osakemarkkinoiden vahvistaminen...
Sivut 41, 177, 179181, 200, 211214
Lue lisää
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään