Markkinaympäristön uusi tilanne

Nykyisellä informaation aikakaudella maailmasta on tullut suuri sulatusuuni, jossa kansojen väliset raja-aidat madaltuvat ja jopa häviävät ja teollisuuden rakenteet murenevat. Tietoverkot leviävät räjähdysmäisellä nopeudella. Itse asiassa tiedonkulunkin alalla on jo alkanut näkyä alkuräjähdyksen kaltaisia vaikutuksia. Monet ihmiset tuntevat itsensä neuvottomiksi, koska he eivät näe, mihin edessä olevan kehityksen tie on johtava. Menestyksensä turvaamiseksi ihmisten tulee kuitenkin olla riittävän rohkeita rientääkseen eteenpäin uudella valtatiellä, joka vie heidät kotipiiristä avautuvaan ja yhä läheisemmäksi tulevaan maailmaan.
Japani on sodanjälkeisinä vuosikymmeninä kokenut suurenmoisen taloudellisen kasvun ja ennen näkemättömän hyvinvoinnin lisääntymisen. Se on saavuttanut joidenkin tuotteiden maailmankaupassa dominoivan aseman, mutta parhaimmillaankin sen kasvumahdollisuudet jatkossa näyttävät keskinkertaisilta. Sen hyvinvoinnin tasoa on vaikea ylläpitää ikääntyvässä yhteiskunnassa, jossa sukupuolten välisen tasa-arvon nimissä on kehittynyt uusi, itsekäs ihmislaji, joka ei enää välitä huolehtia jälkikasvustaan. Japanin ulkomaankaupan asemaa on alkanut uhata Kiinan ja Korean talouksien kasvu. Myös ulko- ja turvallisuus-politiikan aloilla Japanin on ratkaistava eräitä vaikeita ja herkkiä kysymyksiä. Kaiken tämän johdosta monet japanilaiset tuntevat eräänlaista epävarmuutta tulevaisuudestaan alkaneella 21. vuosisadalla.
Sivut 237-238, 344

Valikoituja kirjan teemoja

Kiina globaalin deflaation viejänä

Deflaatiosta keskusteltaessa on puhuttu paljon Kiinasta. Business Week ja The Economist ovat globaalista deflaatiosta kirjoittaessaan maininneet erityisesti Kiinan halpojen tuotteiden viejämaana ja deflaation levittäjänä. Pankkiiriliike Morgan Stanleyn pääekonomisti Stephen Roach on syyttänyt Kiinaa globaalin deflaatiovaaran aiheuttamisesta. Kiinan talous onkin näytellyt hyvin merkittävää osaa hintatason muodostumisessa teollisuustuotteiden maailmanmarkkinoilla. Kiinasta tuli vuonna 2003 maailman neljänneksi suurin vientimaa... Maan talous on viime vuosina kasvanut noin 9-10 %:n vauhdilla. Kiinan tuotannon on arvioitu kuluneen 5-vuotiskauden aikana painaneen maailman teollisuustuotteiden hintatasoa alaspäin 7 % ja vähittäishintoja 10 %. Kiinan talouden deflatorisia vaikutuksia lisää hallituksen politiikalla synnytetty suuri ylikapasiteetti monilla tuotannon sektoreilla.
Lue lisää
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään