Kansaivälistymisestä tavoite

Nykyään ei kulu päivääkään kuulemattamme uutisia kansainvälisestä yhteistyöstä tai kansainvälisistä kiistoista. Japanilaiset ovat havainneet, että kansainvälistyminen, kokusaika kuten he sanovat, on todellisuus, joka vaikuttaa syvästi japanilaisten elämään. Tämä on käynyt japanilaisille entistä selvemmäksi, kun he ovat joutuneet kauppakysymyksistä ihmisoikeuksiin vaihtelevien kansainvälisten ongelmien osapuoleksi.
Japanilaiset ovat omaksuneet harvoja sanoja samanlaisella innolla ja asiaa tarkemmin harkitsematta kuin kansainvälistymisen. Japanilaisten kokemukset kansainvälistymisestä ovat verhoutuneet ajatuksen herättämän romantiikan hienostuneeseen aromiin, joka on aiheuttanut sympaattisia tunteita älymystön mielissä. Heille kansainvälistyminen on merkinnyt uusien tavaroiden, ideoiden ja makujen tuontia. Se lupasi ihmisten elämään mukavuuksia ja parannuksia, mutta ei synnyttänyt pelkoja, että siitä aiheutuisi Japanin kulttuurille häiritsevää muutosten uhkaa. Monet japanilaiset pitävät kansainvälistymistä toivottavana tavoitteena. Japanilaisten enemmistö näyttää pitävän kansainvälistymisen hämärää käsitettä jonkinlaisena kaiken parantavana lääkkeenä Japanin ongelmiin.
Sivut 331-332

Valikoituja kirjan teemoja

Kiina globaalin deflaation viejänä

Deflaatiosta keskusteltaessa on puhuttu paljon Kiinasta. Business Week ja The Economist ovat globaalista deflaatiosta kirjoittaessaan maininneet erityisesti Kiinan halpojen tuotteiden viejämaana ja deflaation levittäjänä. Pankkiiriliike Morgan Stanleyn pääekonomisti Stephen Roach on syyttänyt Kiinaa globaalin deflaatiovaaran aiheuttamisesta. Kiinan talous onkin näytellyt hyvin merkittävää osaa hintatason muodostumisessa teollisuustuotteiden maailmanmarkkinoilla. Kiinasta tuli vuonna 2003 maailman neljänneksi suurin vientimaa... Maan talous on viime vuosina kasvanut noin 9-10 %:n vauhdilla. Kiinan tuotannon on arvioitu kuluneen 5-vuotiskauden aikana painaneen maailman teollisuustuotteiden hintatasoa alaspäin 7 % ja vähittäishintoja 10 %. Kiinan talouden deflatorisia vaikutuksia lisää hallituksen politiikalla synnytetty suuri ylikapasiteetti monilla tuotannon sektoreilla.
Lue lisää
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään