’Gaiatsu’, ulkopuolelta tuleva painostus

Yhdysvallat on noin 30 vuoden ajan harjoittanut taloudellisten ulkosuhteittensa ainoana poikkeuksena pelkästään Japania kohtaan räätälöityä talouspolitiikkaa. Japanin dynaamisen kasvun ja kilpailukyvyn on katsottu uhkaavan Yhdysvaltain taloudellista valta-asemaa ja jopa hyvinvointia. Yhdysvallat on jatkuvasti painostanut Japania tekemään muutoksia järjestelmäänsä. Japani on yleensä joutunut antamaan periksi painostukselle, usein vastentahtoisesti ja joskus tuntien ylpeyttään loukatun.
Poliitikot ja muutkin muutosten vaatijat tietävät, että ulkomainen painostus voi vauhdittaa heidän toivomia muutoksia. Ulkopuolelta tuleva painostus, gaiatsu, on Japanin politiikassa käytetty kätevä viikunanlehti. Saadakseen apua likaisen työn suorittamiseen poliitikko voi gaiatsuun vetoamalla manata esille liittolaisten tai kauppakumppanien vastustamattomat voimat, jotka ovat täysin hänen vaikutusvaltansa ulottumattomissa. Kaikki kuitenkin tietävät, että pysyvän muutoksen aikaansaamisen motiivit ovat kotimaiset".
Sivu 37

Valikoituja kirjan teemoja

’Freeter’, elämää opiskeleva nuori

On esitetty arvioita, että japanilaisten nuorten työkäyttäytymisen uusi trendi saattaa muuttaa kansakunnan lopullisesti. Tällä tarkoitetaan nuorten uusia asenteita ja muodikkaana pitämää tapaa opiskella elämää. Japanissa näistä nuorista käytetään freeter termiä. Sillä tarkoitetaan loppututkinnon suorittanutta, 1534 vuotiasta, tilapäis tai osaaikatyössä olevaa henkilöä, joka ei enää opiskele. Freeter yleensä kyllästyy nopeasti saamaansa pysyvään työpaikkaan ja ryhtyy kokeilemaan työn murheista vapaampaa elämää. Freetereitä oli tehtyjen arvioiden mukaan noin 2,5 miljoonaa vuonna 2005. Koulutuksensa päättäneistä nuorista suuri osa sanoutuu nykyään irti työpaikastaan kolmen ensimmäisen vuoden aikana: keskikoulun suorittaneista 70 , lukion päättäneistä 50 ja akateemisen loppututkinnon suorittaneistakin 30 .
Sivut 119, 133134
Lue lisää
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään