’Gaiatsu’, ulkopuolelta tuleva painostus

Yhdysvallat on noin 30 vuoden ajan harjoittanut taloudellisten ulkosuhteittensa ainoana poikkeuksena pelkästään Japania kohtaan räätälöityä talouspolitiikkaa. Japanin dynaamisen kasvun ja kilpailukyvyn on katsottu uhkaavan Yhdysvaltain taloudellista valta-asemaa ja jopa hyvinvointia. Yhdysvallat on jatkuvasti painostanut Japania tekemään muutoksia järjestelmäänsä. Japani on yleensä joutunut antamaan periksi painostukselle, usein vastentahtoisesti ja joskus tuntien ylpeyttään loukatun.
Poliitikot ja muutkin muutosten vaatijat tietävät, että ulkomainen painostus voi vauhdittaa heidän toivomia muutoksia. Ulkopuolelta tuleva painostus, gaiatsu, on Japanin politiikassa käytetty kätevä viikunanlehti. Saadakseen apua likaisen työn suorittamiseen poliitikko voi gaiatsuun vetoamalla manata esille liittolaisten tai kauppakumppanien vastustamattomat voimat, jotka ovat täysin hänen vaikutusvaltansa ulottumattomissa. Kaikki kuitenkin tietävät, että pysyvän muutoksen aikaansaamisen motiivit ovat kotimaiset".
Sivu 37

Valikoituja kirjan teemoja

Kiina globaalin deflaation viejänä

Deflaatiosta keskusteltaessa on puhuttu paljon Kiinasta. Business Week ja The Economist ovat globaalista deflaatiosta kirjoittaessaan maininneet erityisesti Kiinan halpojen tuotteiden viejämaana ja deflaation levittäjänä. Pankkiiriliike Morgan Stanleyn pääekonomisti Stephen Roach on syyttänyt Kiinaa globaalin deflaatiovaaran aiheuttamisesta. Kiinan talous onkin näytellyt hyvin merkittävää osaa hintatason muodostumisessa teollisuustuotteiden maailmanmarkkinoilla. Kiinasta tuli vuonna 2003 maailman neljänneksi suurin vientimaa... Maan talous on viime vuosina kasvanut noin 9-10 %:n vauhdilla. Kiinan tuotannon on arvioitu kuluneen 5-vuotiskauden aikana painaneen maailman teollisuustuotteiden hintatasoa alaspäin 7 % ja vähittäishintoja 10 %. Kiinan talouden deflatorisia vaikutuksia lisää hallituksen politiikalla synnytetty suuri ylikapasiteetti monilla tuotannon sektoreilla.
Lue lisää
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään