Akselikeskeinen nationalismi

Japani on pyrkinyt rakentamaan Aasian-Tyynenmeren alueelle keskinäiseen kansainväliseen riippuvuuteen perustuvan järjestelmän, johon ei liity sotilaallista kunnianhimoa.
Haitat syntyvät pääosin taloudellisen toiminnan sivutuotteena. Viemällä tuotteitaan Japani vie myös japanilaista elintapaa. Tuotteiden saatetaan nähdä turmelevan niitä ostavien ihmisten perinteiset elintavat. Japanin vienti johtaisi siten eräänlaiseen uuskolonialismiin. Eräät japanilaiset tutkijat ovat kutsuneet tätä \"akselikeskeiseksi nationalismiksi\". Se on tiedostamaton tapa, jolla kansallismielinen valtio levittää vaikutustaan naapurikansojen keskuuteen...
Sivu 357

Valikoituja kirjan teemoja

’Freeter’, elämää opiskeleva nuori

On esitetty arvioita, että japanilaisten nuorten työkäyttäytymisen uusi trendi saattaa muuttaa kansakunnan lopullisesti. Tällä tarkoitetaan nuorten uusia asenteita ja muodikkaana pitämää tapaa opiskella elämää. Japanissa näistä nuorista käytetään freeter termiä. Sillä tarkoitetaan loppututkinnon suorittanutta, 1534 vuotiasta, tilapäis tai osaaikatyössä olevaa henkilöä, joka ei enää opiskele. Freeter yleensä kyllästyy nopeasti saamaansa pysyvään työpaikkaan ja ryhtyy kokeilemaan työn murheista vapaampaa elämää. Freetereitä oli tehtyjen arvioiden mukaan noin 2,5 miljoonaa vuonna 2005. Koulutuksensa päättäneistä nuorista suuri osa sanoutuu nykyään irti työpaikastaan kolmen ensimmäisen vuoden aikana: keskikoulun suorittaneista 70 , lukion päättäneistä 50 ja akateemisen loppututkinnon suorittaneistakin 30 .
Sivut 119, 133134
Lue lisää
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään