Aasialaistyyppinen kapitalismi

Joskus on väitetty, että aasialaisuus on yhteen sopimaton globaalin kapitalismin kanssa. Näin ei asia voi olla. Japani ja useimmat muutkin itäisen Aasian maat ovat ryhtyneet hoitamaan taloutensa kehitystä omatyyppisen kapitalistisen järjestelmän pohjalta.
Nykyisen globaalitalouden aikana ne voivat ainoastaan jatkaa toimintaansa maailman kehitystä johtavien Yhdysvaltain ja Euroopan maiden dominoimassa järjestelmässä. Aasian maiden on siis mukauduttava kansainvälisessä taloudessa yleisesti noudatettuihin sääntöihin. Tietenkin aasialaiset voivat pyrkiä säilyttämään oman identtisyytensä ja aasialaiset arvonsa siinä määrin kuin ne voidaan yhdistää kapitalismiin ja demokratiaan, joita he haluavat toteuttaa. Aasian maiden kriisi tarjosi hyvän mahdollisuuden tällaisille kokeiluille.
Sivu 251

Valikoituja kirjan teemoja

Elinikäinen koulutusjärjestelmä

Japanin ikäihmiset tuntevat voimakasta halukkuutta työntekoon ja he ovat myös erittäin innostuneita mahdollisuuksistaan elinikäiseen oppimiseen. Se lisää mielenkiintoa elämän jatkamiseen. Ikääntyvälle väestölle on siis välttämätöntä luoda sosiaaliset puitteet, jossa ihmiset voivat omaaloitteisesti opiskella koko elämänsä ajan. Tällaisella elinikäisellä koulutusjärjestelmällä tarjotaan mahdollisuus itsenäisyyden kehittämiseen ja vanhemman väestön sopeutumiseen uusiutuviin työtehtäviin. Nykyyhteiskunnassa oppiminen ei saa olla vain varsinaisten opiskeluvuosien yksinomaisena tehtävänä. Elinikäisten koulutusmahdollisuuksien puitteet pitäisi luoda sellaisiksi, että ne vastaisivat oppimisen laajaalaisia tarpeita.
Sivu 143
Lue lisää
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään