Aasialaistyyppinen kapitalismi

Joskus on väitetty, että aasialaisuus on yhteen sopimaton globaalin kapitalismin kanssa. Näin ei asia voi olla. Japani ja useimmat muutkin itäisen Aasian maat ovat ryhtyneet hoitamaan taloutensa kehitystä omatyyppisen kapitalistisen järjestelmän pohjalta.
Nykyisen globaalitalouden aikana ne voivat ainoastaan jatkaa toimintaansa maailman kehitystä johtavien Yhdysvaltain ja Euroopan maiden dominoimassa järjestelmässä. Aasian maiden on siis mukauduttava kansainvälisessä taloudessa yleisesti noudatettuihin sääntöihin. Tietenkin aasialaiset voivat pyrkiä säilyttämään oman identtisyytensä ja aasialaiset arvonsa siinä määrin kuin ne voidaan yhdistää kapitalismiin ja demokratiaan, joita he haluavat toteuttaa. Aasian maiden kriisi tarjosi hyvän mahdollisuuden tällaisille kokeiluille.
Sivu 251

Valikoituja kirjan teemoja

"Juku", koululaisten lisäopetuskurssit

Hyvän koulutuksen saavuttamiseksi vanhemmat hiostavat lapsiaan koulutuntien jälkeen ja lähettävät lapsensa "juku" -nimellä tunnetuille erityiskursseille saamaan lisäopetusta. Vanhemmat ovat valmiit maksamaan siitä huomattavia summia. Vanhempien ja opettajien liiton vuonna 1999 suorittaman selvityksen mukaan alkeiskoulun 6. luokan oppilaista yli 40 % osallistui "juku" -opetukseen. Lukiovaiheeseen ehtineistä oppilaista 40-50 % osallistuu "juku"-valmennuskursseille, joilla parannetaan selviytymismahdollisuuksia yliopistojen pääsykokeissa. Perheissä äidit huolehtivat sekä perheen budjetista että vastaavat lasten koulunkäynnin valvonnasta. On tavallista, että äidit suorittavat erityiskursseja selviytyäkseen paremmin lastensa koulutehtävien valvonnasta.
Lue lisää
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään