Osakesäästäminen

Japanilaisten säästämismuodot poikkeavat länsimaalaisten menettelytavoista. Japanilaisten mielestä sijoitusten varmuus on tärkeämpi tekijä kuin tuotto. Japanilaisten yksityishenkilöiden rahoitusvaroista oli maaliskuussa 2006 käteisenä tai alhaista korkoa tuottavilla pankkitileillä 51 %. Pörssiosakkeina rahoitusvaroista oli 11,8 % ja sijoitusrahastoissa 3,6 %. Henki- ja eläkevakuutuksina oli rahoitusvaroista 26 %.
Japanissa on myös noin 150 000 henkilöä, jotka istuvat aamusta iltaan tietokoneensa ääressä harjoittaen keinottelukauppaa osakkeilla. Tavallisten japanilaisten mieleen tästä tulee helposti "pachipuro", ammattimainen pachinkon peluri, joka elää pelituloillaan. Kun Yhdysvalloissa julkistettiin tieto, että 70 % pörssissä päivittäin pelaajista oli menettänyt rahojaan, japanilaiset ajattelivat yleisesti, että se oli heille oikein. Japanilaisten vastahakoisuuden osakesijoittamista kohtaan sanotaan johtuvan siitä, että he tuntevat syvällistä vastenmielisyyttä rahanahneutta kohtaan, jota toisaalta voidaan pitää markkinatalouden tärkeänä liikkeellepanevana voimana. Monia japanilaisia hämmästyttää tai huvittaa ajatus, että Yhdysvalloissa pidetään Wall Street’in sijoituspankkien työntekijöitä ja meklareita maan kunnioitettuun eliittiin kuuluvina henkilöinä.
Sivut 279, 285-286

Valikoituja kirjan teemoja

Eläkevakuutusmaksut

Japanin yleinen kansaneläkejärjestelmä on rakennettu sellaiseksi, että vaikka eläkevakuutuksilla on kerätty varoja tulevien eläkkeiden maksamiseen, eläkkeitä ei ole maksettu eläkeläisten itsensä maksamien vakuutusmaksurahojen säästöillä. Työssä käyvien henkilöiden vakuutusmaksuilla on aluksi hoidettu kaikkien niidenkin eläketurva, jotka jo ovat vanhuksina siirtyneet eläkeläisiksi. Toisin sanoen, kysymyksessä on ollut sukupolvien välinen riippuvuusjärjestelmä, jossa nuorempi sukupolvi maksaa vakuutusmaksuja vanhempien sukupolvien eläkkeiden tukemiseksi. Eläkejärjestelmä muuttuu kuitenkin sellaiseksi, että työssä käyvät henkilöt säästävät omaa eläkeikäänsä varten maksamalla eläkevakuutuksia. Heidän eläkkeitään ei siis tulevaisuudessa tarvitse maksaa työssä käyviltä kerätyillä varoilla.
Lue lisää
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään