Osakesäästäminen

Japanilaisten säästämismuodot poikkeavat länsimaalaisten menettelytavoista. Japanilaisten mielestä sijoitusten varmuus on tärkeämpi tekijä kuin tuotto. Japanilaisten yksityishenkilöiden rahoitusvaroista oli maaliskuussa 2006 käteisenä tai alhaista korkoa tuottavilla pankkitileillä 51 %. Pörssiosakkeina rahoitusvaroista oli 11,8 % ja sijoitusrahastoissa 3,6 %. Henki- ja eläkevakuutuksina oli rahoitusvaroista 26 %.
Japanissa on myös noin 150 000 henkilöä, jotka istuvat aamusta iltaan tietokoneensa ääressä harjoittaen keinottelukauppaa osakkeilla. Tavallisten japanilaisten mieleen tästä tulee helposti "pachipuro", ammattimainen pachinkon peluri, joka elää pelituloillaan. Kun Yhdysvalloissa julkistettiin tieto, että 70 % pörssissä päivittäin pelaajista oli menettänyt rahojaan, japanilaiset ajattelivat yleisesti, että se oli heille oikein. Japanilaisten vastahakoisuuden osakesijoittamista kohtaan sanotaan johtuvan siitä, että he tuntevat syvällistä vastenmielisyyttä rahanahneutta kohtaan, jota toisaalta voidaan pitää markkinatalouden tärkeänä liikkeellepanevana voimana. Monia japanilaisia hämmästyttää tai huvittaa ajatus, että Yhdysvalloissa pidetään Wall Street’in sijoituspankkien työntekijöitä ja meklareita maan kunnioitettuun eliittiin kuuluvina henkilöinä.
Sivut 279, 285-286

Valikoituja kirjan teemoja

Markkinatalousjärjestelmän kehityspiirteitä

Monet teollisuusmaat näyttävät kulkevan kehityksessään samaan suuntaan. Liike-elämä on globalisoitunut ja hallitukset vapauttavat yhteiskuntia niitä kahlehtivista säännöksistä. Valtion omistamien yritysten yksityistämisprosessi on edennyt nopeasti. Kehittyneet tietoliikennejärjestelmät leviävät ihmisten elintapoja mullistavalla tavalla. Myös väestön rakenne ikääntyy nopeasti herättäen monissa maissa huolestumista tulevaisuudesta. Markkinatalousjärjestelmissä sekä yritysten liikkeenjohtoa koskevissa tavoitteissa ja menettelytavoissa sen sijaan esiintyy edelleen huomattavia eroja eri maiden välillä. Yritysten menestymisestä huolta kantavien osapuolten – osakkeenomistajien, luotottajien, työntekijöiden, liikekumppanien ja paikallisen yhteisön – välisissä suhteissa sovelletaan erilaisia käytäntöjä ja menetelmiä. Kansainvälisissä taloussuhteissa tästä on aiheutunut eripuraisuutta ja kauppapoliittisia kiistoja...
Lue lisää

Tyynenmeren alueen vuosisata

Itä-Aasian maiden, erityisesti Kiinan tarjoamista suurista mahdollisuuksista puhuttiin 1990-luvulla paljon Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Maailmanpankki julkaisi 1993 erittäin optimistisen raportin globaalin talouden näkymistä ja Itä-Aasian kehitysmaista. Siinä ennustettiin Kiinan, Taiwanin ja Hongkongin yhteenlasketun bruttokansantuotteen nousevan 9 800 mrd dollariin vuonna 2002. Se olisi tehnyt "Kiinan talousalueesta" maailman suurimman. Raportissa hehkutettiin kiitosta Itä-Aasian talousalueelle. Sen nähtiin saavuttaneen vakaan aseman maailmantalouden kasvukeskuksena. Tämä kuulosti kauniilta musiikilta Kiinan johdon korvissa, koska aikaisemmat puheet Japanin johtoasemasta Itä-Aasian kasvukeskuksessa muuttuivat nyt arvioissa Kiinan mahtiaseman aikakaudeksi. Maailman huomio kääntyikin Itä-Aasiaan ja erityisesti Kiinaan. Ihmiset uskoivat 21. vuosisadan muodostuvan "Tyynenmeren alueen vuosisadaksi".
Lue lisää
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään